HOGY IS VAN EZ?

A tanácsadás menete

Az első találkozás

A személyes konzultációra azután kerül sor, miután telefonon egyeztettük az első találkozás időpontját, pontos helyét, és a fontosabb alapinformációkat.

Mindenek előtt meghatározzuk a konzultáció célját, a közös munka menetét és várható időtartamát. Az első találkozás lényegében egymás és a megoldásra váró helyzet megismerését szolgálja.

Elképzelhető, hogy a megismerkedéskor kiderül, a felvázolt helyzet megoldásához speciális szakértőre van szükség. Ha így látom, azonnal jelzem, és - lehetőség szerint - javaslok is szakembert. Nem hagyok magára senkit, aki megtisztel a bizalmával!

A konzultációs órák

Egy-egy konzultáció 60 perc, a rendelkezésre álló időben nem kötetlen csevegést folytatunk (erre a cukrászda alkalmasabb helyszín), hanem célzottan beszélünk arról a témáról, amit megjelöltünk az első találkozás alkalmával.

A tanácsadás során olyan diagnosztikus eljárásokat (teszteket, kérdőíveket) is alkalmazok, amelyek nemcsak a közösen megfogalmazott feladat megoldásához segítenek, hanem az önismeretet is fejlesztik.

Ha egyedül nem megy

Egyéni tanácsadásról van ugyan szó, ám gyakran előfordul, hogy a kliens problémájának hátterében a társa, a gyereke, szülője vagy munkatársa áll. Ha ez kiderül, akkor sem a probléma "kiváltójával" folytatódik a konzultáció. Lehetőség van azonban arra, hogy az érintettet úgymond "bevonjuk" a munkába, így az egyéni konzultáció pár-, avagy családi konzultációvá alakul át.

Meddig "kell" járni?

Egy átlagos konzultáció időtartama 5-7 alkalom. Jellemzően hetente egyszer (lehetőség szerint ugyanazon a napokon) találkozunk. Ennél gyakrabban fárasztó, ennél ritkábban pedig fölösleges lehet a konzultáció (mivel túl sok idő telik el két találkozás között, ezért az elveszíti a ritmusát).

Akármilyen eredményes is a tanácsadás, adódhatnak a továbbiakban olyan élethelyzetek, periódusok, amikor - önismeret ide vagy oda - úgy tűnik, nincs megoldás. Ekkor újra szükség lehet konzultációra, ám ebben az esetben akár egy-két alkalom is elegend őlehet.

A tanácsadás célja, lényege

A tanácsadás akkor éri el a célját, ha a kliens nem darabjaira esve, önbizalmában a földbe döngölve, hanem megerősödve, önmagát megismerve, megértve és - ami a legfontosabb - elfogadva távozik. A konzultáció akkor nevezhető eredményesnek, ha a közös munka révén olyan megoldási "forgatókönyveket" sikerül megfogalmazni, tudatosítani, amelyek a későbbiekben bármikor bevethetőek.

Várom szeretettel!